2016. október 2., vasárnap

MCL

"Wass Albert: Mikor mégis egyedül vagy
Ezen nem lehet segíteni. Vannak az életben pillanatok, amikor menthetetlenül egyedül vagy. Ilyenkor hiába van társad, hiába van családod, hiába vannak barátaid: egyedül vagy. Bizonyos kérdéseket egyedül kell megoldanod, senki nem segíthet rajtad, senki helyetted el nem végezheti. Kifejezhetem ezt úgy is, hogy vállalnod kell valamit az életből, valami kockázatot, valaminek a felelősségét, egyedül, a magad erejéből.
Amikor döntened kell, hogy valami jó-e, vagy rossz. Helyes vagy helytelen. Szép vagy csúnya. Amikor döntened kell, hogy jobbra térsz vagy balra fordulsz. Ilyenkor nem segíthet rajtad senki.
Még csak azt sem teheted, hogy valamilyen félmegoldással elhalasztod a döntést.
Kikerülöd. Vagy úgy teszel, mintha nem vennéd észre, hogy döntened kell.
Döntened kell.
Ezen nem lehet segíteni.
És egyedül vagy.
Öregek, bölcsek, papok, filozófusok sok mindent tanácsoltak már Neked erre az alkalomra.
Mondták, hogy térdelj le és imádkozz, hogy Isten megvilágítsa az agyadat. Mondták, hogy ösztönöd indítása szerint azonnal és gondolkodás nélkül cselekedj. Mondták, hogy zárkózz be négy fal közé, étlen, szomjan és töprengj napokig. Azt is mondták, hogy ostorozzad magadat ilyenkor, mert a szenvedés megtisztítja a látást.
Én nem vagyok sem filozófus, sem pap. Még csak öreg sem vagyok.
Így hát egészen egyebet mondok Neked:
Eridj ki az erdőre.
A mezőre, a folyó mellé, vagy föl a hegyre. Lassan járj, hiszen egyedül vagy, nincs miért siess.
Lassan járj, urasan.
Mint valami hajdani Nagyúr, aki birtokát járta be, s ameddig a szeme ellátott, övé volt minden.
Erdő, mező, folyó, hegy.
Megteheted, hiszen ember vagy.
Valóban nagy úr odakint. És amit szemed lát, valóban mind a Tied akkor. Az erdő, a mező, a folyó, a hegy. Még a napsütés is. Még a virágok is. A rigófütty és a pillangó színei. A hal fehér hasának villanása a hullámok között.
Eridj tehát lassan, kényelmesen.
Nézd meg a virágokat.
Simogassad meg a fák törzsét.
Hajolj a nyírfához és szívd be az illatát.
Hallgasd a madarakat.
Próbáld megérteni azt, amit mondanak.
És amikor már tele vagy a virágok illatával, a napsugárral, a széllel és mindennel, ami zsongva körülvesz és ami mind a Tied abban a percben, akkor gondolkozz a csodán, amit életnek, mindenségnek, vagy teremtésnek nevezünk. Gondolj arra, hogy Isten sok-sok millió esztendővel ezelőtt megteremtette az anyagot és megteremtette a sejtet. Megteremtette és céljává tette a jót, a szépet és a fejlődést. És a sejtből lett virág, állat és végül ember. A látható sejtek mellett növekszik folytonosan a láthatatlan is, amelyik a szép és jó törvényeit hordozza magában és tereli az életet a fejlődésen keresztül a tökéletesedés felé, hogy végül is visszatérhessen Istenhez egy napon.
Gondolj a moszat útjára a liliomig, a hernyó útjára az emberig és az emberi lélek útjára tovább, amit már tudni nem, csak sejteni lehet. És akkor állítsd be a kérdést, ami fölött döntened kell, ebbe a nyílegyenes útba, mely az anyagtól fűszálakon, virágokon, madarakon, állatokon és végül rajtad keresztül Istenhez vezet. És döntöttél máris. Testvéred a világ. Öcséd a nyúl, húgod a margaréta. A fejlődés nagy láncolata összefűz mindenekkel és a pókháló-finom lánc vége Isten kezében van. Néha megpróbálsz ember-ésszel leszakadni erről a láncról, de csak annyi történik, hogy letérsz nyílegyenes útról, eltévedsz, hátramaradsz.
De ha meglátod és megérted a láncszemek törvényét, akkor megérted azt is, hogy soha sem vagy egyedül.
Legkevésbé pedig olyankor, amikor azt hiszed, hogy egyedül vagy."

Egy ideje én is...
És bár nem a fákat öleltem, de a végeredmény érzésben az volt.

Akartam.
Régóta.
Töretlenül.
Tegnap este megtörtént.
És eljutottam.

Állsz a tömegben, alapvetően ritmustisztelő embernek vallod magad- olyannyira tiszteled, hogy nem mersz rálépni-, és azt veszed észre, hogy mozog a lábad, ringatod a tested, majd csápolsz...
És amikor a klasszikus számuk alatt a szokásos "közönség közé séta" és kézfogások aktus jön az énekes által, és egyszercsak ott áll előtted, nézel, hogy te nem vagy olyan, meg egyébként is, mások sikítanak, dugdossák mindenkin át a kezüket, hogy velük is fogjon kezet, te meg inkább úgy teszel, hogy neked nincs is kezed, aztán meg átfut az agyadon, hogy add már oda, sose lesz talán még egy ilyen, és igen, ez megint egy "átléptem magamon" mozzanat volt, majd másnap reggel ezzel traktálod a 18 évesedet...bolond vagy? Talán. Boldog? Biztosan.
Ott voltunk, lazultunk, tetszett, köszönöm!

A legközelebbiig...!9 megjegyzés:

 1. Nade most akkor odaadtad? S megfogta? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Húúúú, de izgi lehetett... ;-)

   Törlés
  2. Aaaaaz volt! De azért mostam már azóta kezet... ;-)

   Törlés
  3. Mindenki ezzel húzott utána, hogy most akkor két hétig nem mosok kezet??? Legközelebb a mejjjjjemre dedikáltatok, hátha azt jobban tudom védeni... :-P a kézmosás nálam hazaérkezéskor az első, beteges kézmosó vagyok egyébként is... :-)

   Törlés
 2. Öööö, hát ahogy gondolod... Lassan abba a korba érünk, hogy kezdhetünk visszacsitrisedni, úgyhogy akár még ez is beleférhet, vénkorunkra... (Én egy kis tetkó nélkül nem akarnék elmenni innen, csak be kéne csattogni már lassan egy szalonba, hogy el is készüljön (de melyikbe???); hát, kinek mi van még a bakancslistáján ugye.)

  VálaszTörlés
 3. Tudok egy jó helyet, a leendő ex bőrén lévő alkotások igen jó referenciák. És ez nálam is tervben van. De Te most megleptél...hajrá, varratásra fel!

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés